Fallkullan kotieläintila täyttää 30 vuotta!

Fallkullan kotieläintila avattiin 16.5. tasan 30 vuotta sitten.

Fallkullan johtajana nyt 13 vuotta työskennellyt Laura Paunonen on nähnyt, kuinka tilan kävijämäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja Fallkullasta on kasvanut tunnettu brändi, joka ei juuri mainostusta kaipaa. “Pääsiäisenä Fallkullassa vieraili lähes 10 000 ihmistä ja tämän vuoden kesäleirit menivät täytteen alle kolmessa minuutissa,” Paunonen kuvailee.

Tuolloin 9-vuotias Paunonen oli paikalla, kun Fallkulla avattiin 16.5.1989. Hänellä on siis kokemusta Fallkullasta niin aktiivisena kävijänä, kuin nuoriso-ohjaajanakin. “Nuoruudesta mieleenpainuvimmat Fallkulla-muistot ovat ehdottomasti eläinten poikimiset. Kaikki ovat jääneet mieleen. Muistan esimerkiksi, kun Sohvi-emakko sai 18 porsasta. Niitä porsaita vaan tuli ja tuli. Ei kovin moni kaupunkilainen pääsee sellaista kokemaan. Muistan myös, kun yksi lempilehmämme lähti teuraaksi ja osoitimme mieltämme makaamalla kavereiden kanssa teurasauton edessä, että se ei pääse lähtemään,” Paunonen muistelee.

“Nuoriso-ohjaaja-aikana mieleenpainuvin hetki oli se, kun olin kaksin työkaverin kanssa viikonloppuna töissä ja toimintaan oli sinä lauantaina tullut 118 nuorta. Sen jälkeen otimmekin käyttöön ennakkoilmoittautumisen lauantain toimintaan.”

“Johtajana ollessani mieleenpainuvimman hetken koin äitiyslomalla ollessani, kun sain töistä soiton, että Laku-Pekka poni on varastettu yön aikana. Onneksi sekin tarina päättyi onnellisesti, kun Laku-Pekka löytyi Keravalta, mutta miten se oli sinne päätynyt, se ei koskaan selvinnyt.”

Fallkulla pähkinänkuoressa

Fallkullan kotieläintila on Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalvelujen toimipiste, jossa 9-17-vuotiaat voivat tehdä muun muassa navettatöitä, hoitaa elämiä, tehdä piha- ja puutarhahommia ja erilaisia käsitöitä. Työelämätaitoja harjoitellaan myös esimerkiksi kahvila Kilikuppilassa, joka on kesäkaudella auki juhannusta lukuun ottamatta joka päivä.

Vaikka Fallkullan kotieläintilan perustehtävä on nuorisotyö, tilalle ovat muutamina päivinä viikossa tervetulleita kaikki vierailijat. Vuonna 2018 Fallkullassa kävi yli 70 000 vierailijaa.

Fallkulla on avoinna vierailevalle yleisölle keskiviikosta perjantaihin klo 10-18 ja sunnuntaisin klo 10-15. Fallkulla on suljettu yleisöltä maanantaisin, tiistaisin ja lauantaisin.

Fallkullassa on perinteisiä kotieläimiä; lampaita, vuohia, nautoja, ankkoja, kanoja, kaneja ja hevosia. Monet eläimistä ovat perinteisiä suomalaisia alkuperäisrotuja, kuten maatiaskana, ahvenanmaanlammas, suomenvuohi, itä- ja pohjois-suomenkarja ja suomenhevonen. Tilalla on myös kaksi minisikaa.