Gracias: “Nuorisotyö on lähellä sydäntäni”

Gracias feattaa toukokuussa ilmestyneellä Pastoripiken EP:llä Aito G.

”Onpa täällä meluisaa, mennäänkö jonnekin vähän hiljaisempaan paikkaan” kuulostaa irrallisena hyvin hämärältä lausahdukselta. Kuitenkin perjantaina Playa de Puksun kesätoiminnan avajaisissa musiikkia luukutetaan niin kovalla, että piinapenkkiin haastattelussa joutuvaa Graciasta (oikealta nimeltään Deogracias Masomi) on pakko pyytää sivummalle. Mutkattomasti räppäri ehdottaakin nurmikolle istuutumista. Nurmikolla istuskelu, musiikki, aurinko – tässähän tulee ihan kesäiset vibat!

Pukinmäessä järjestetään kesätoimintaa, jotta lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus ilmaiseen ja rentoon, matalan kynnyksen toimintaan ”omilla kulmilla”. Toiminnalla halutaan kannustaa liikkumaan ja viettämään aikaa yhdessä. Samasta syystä itsekin Puksusta kotoisin oleva Gracias on täällä tänään: hänelle nuorisotyö on sydämen ja kunnian asia, ja hän haluaakin antaa oman panoksensa ja auttaa nuoria löytämään oman juttunsa.

Yleisesti tiedossa oleva nuorisotyön hyöty on syrjäytymisen ehkäisy. Gracias tuo kuitenkin toisenkin näkökulman esiin, ja painottaa juurikin sitä, miten tärkeää jokaiselle nuorelle on löytää oma juttunsa. Räppäri itsekin etsi pitkään ja kokeili esimerkiksi maalaamista ja skeittausta, ennen kuin kipinä syttyi musiikkiin. Hänen nuoruudessaan ei ollut ketään opettamassa ja näyttämässä kädestä pitäen.

– Kyllähän meillä oli nuta, mutta siihen se sitten jäikin. Se oli pitkälti pelkkää hengailua. Nykyään on enemmän kaikenlaista kollektiivista tekemistä, ja se on tosi hienoa; musiikki ja urheilu ovat yhteinen kieli, jota kaikki puhuvat, Gracias muistelee.

– Toki on vaikea verrata, kun nykyään on somet ja kaikki. Se tavoittaa jengiä ihan eri tavalla. Ennen piti oikeasti mennä ovelle asti pimpottamaan, jos oli asiaa.

Sosiaalinen media antaa tunnetusti nuorille paineita ja välillä epärealistisiakin odotuksia. Graciaksen mukaan monet nuoret ovat rakastuneita ideaan muusikkona olemisesta.

– Usein ajatellaan, että olisi siistiä olla lavalla ja studiolla ja ottaa promokuvia. Skipataan koulu kokonaan. Ei se ihan niin toimi, tarvitaan me niitä lääkäreitä ja juristejakin, Gracias naurahtaa.

– Kun aloitin räppihommat, olin ensin ihan että ai, saaks täst rahaaki, Gracias kertoo.

Suomiräppiskene oli Graciaksen nuoruudessa vielä lapsenkengissään. Silloin ei ollut somea, odotuksia asettavia esikuvia tai ympärillä samanhenkistä verkostoa. Gracias itse haluaa näyttää toiminnallaan, että yksin ei kuitenkaan tarvitse pärjätä, vaan yhteistyössä syntyvät parhaat tulokset.

– Totta kai haluan toimia roolimallina, mutta ei sitä voi kuitenkaan ihan ryhtyä jeesustelemaan. Kaikilla meillä on omat demonimme. En harrasta mitään Hollywood-tyylisiä puheita, että menkää ja tehkää, kaikki ovet ovat teille avoimia. Haluan pikemminkin näyttää esimerkkiä omalla työlläni, Gracias pohtii. Hänelle puhdas tekeminen ja ”rakkaus lajiin” ovat tärkeimmät motivaation lähteet.

– Jos voin antaa yhden neuvon näin roolimallin asemasta: kannattaa opetella ennen kaikkea puhumaan asioista avoimesti. Itsehän olen alun perin kotoisin Kongosta, ja kasvanut sellaisessa kulttuurissa, että asiat on tullut aina pidettyä sisällä. Tunteista puhuminen on ollut vähän tabu. Siinä voi käydä niin, että jossain vaiheessa kaikki vain purkautuu. On jo tosi hyvä, jos on edes yksi ihminen, kenelle voi avautua, Gracias summaa.

Teksti: Alina Heikkilä, kesätoimittaja

Kuvat: Alina Heikkilä, kesätoimittaja

 

Graciaksen Instagram: https://www.instagram.com/graciasgracias/?hl=fi

Uusi EP Aito Ghttps://open.spotify.com/album/1C80t5pQgPQ3bUt2LXA0GK?play=true&utm_source=open.spotify.com&utm_medium=open&play=true