Kuntavaalikeskusteluiden superviikko

Kuntavaalit tulevat 9. huhtikuuta! ​Vaaleissa pääsee äänestämään, kun täyttää kahdeksantoista vuotta, mutta vaalit ovat monin tavoin ajankohtaiset myös nuoremmille kaupunkilaisille. Nyt on hyvä tilaisuus tulla mukaan kuntavaalikeskusteluun esimerkiksi näissä tapahtumissa.

Nuoret Omilleen -tapahtuma

Kahdeksantoista vuoden rajapyykki ei välttämättä tarkoita hyppyä omilleen, vaan perusta osallistumiselle ja aktiiviselle aikuisuudelle luodaan jo aiemmin. Tässä on yksi hyvä syy kiinnostua kuntavaaleista ja tulla kuulolle Nuoret Omilleen -tapahtumaan tiistaina 21. maaliskuuta.

Ruudin ydinryhmän ja Nuorten ääni -toimituksen nuorten järjestämässä matalan kynnyksen vaalikeskustelussa Kirjasto 10:ssä haastetaan nuoria kuntavaaliehdokkaita kertomaan omat ratkaisunsa esimerkiksi ensimmäisen asunnon hankkimiseen sekä itsenäistymistaitojen opetukseen kouluissa.

Pelitiikkaa ja pizzaa 

Politiikan tekeminen voi olla myös hauskaa. Oulunkylän nuorisotalolla tapahtuu torstaina 23. maaliskuuta, kun kuntavaaliehdokkaiden kanssa pelataan pelejä, herkutellaan ja samalla keskustellaan politiikkaa. Pelitiikkaa! -tapahtuma livestriimataan klo 18–20.

Kaikille avoimen tapahtuman toteuttavat Ogelin Nuta, Netari-verkkonuorisotalo ja Digiboom-kampanja.

Koulukiertue poliittisten nuorisojärjestöjen kanssa

Kunnissa päätetään useista nuorten arkeen tiiviisti liittyvistä kysymyksistä. Esimerkiksi bussilippujen hinnat ja kouluruoan laatu kiinnostavat.

Yhteiskunnallisia teemoja käsitellään myös nuorisoasiainkeskuksen ja poliittisten nuorisojärjestöjen koulukiertueella, joka tuo nuoria kuntavaaliehdokkaita keskustelemaan toisen asteen oppilaitoksiin ennen vaaleja.

“Koulukiertue on tärkeä, koska näin voidaan vaikuttaa pitkällä aikavälillä äänestysaktiivisuuteen”, kertoo Heli Kinnula nuorisoasiainkeskuksesta.

Oppilaille kiertue tarjoaa kokemusta vaikuttamisesta omaan ympäristöön sekä tietoa äänestämisen merkityksestä. Nuoret ehdokkaat saavat koulukiertueelta hyödyllistä kokemusta vaalikampanjointinsa vauhdittamiseksi.