Nuoret perustivat hävikkiruokaravintolan

Keskiviikkoiltana Herttoniemenrannan nuorisotalon keittiö on täydessä touhussa. Neljä nuorta kesätyöntekijää ja ohjaajat hyörivät ja pyörivät patojen ja kattiloiden ympäröimänä. Keittiössä pilkotaan kasviksia, paistetaan jauhelihaa, taputellaan piirakkataikinaa ja rouhitaan pippuria…

Nuorten kesätyöntekijöiden pyörittämä hävikkikahvila on Herttoniemen nuorisotyöyksikön kesäprojekti. Kaikki ruoka, mitä kahvilassa tarjotaan, on ilmaista ja tehty paikallisesta Alepasta saadusta hävikkiruoasta. Aamulla ei ole vielä tietoakaan, mitä ruokaa illalla on tarjolla, sillä menua kehitellään sen mukaan, mitä kaupoista ilmaiseksi saadaan.

Tällä kertaa tarjolla oli kasviswokkia, lämpimiä voileipiä, melonisalaattia ja smoothieta.  Kahvilatyöntekijöiden luovuus ja neuvokkuus pannaan todellakin koetukselle, kun hävikkiruoasta pitäisi tehdä maukasta purtavaa.

Aurinkoinen sää on houkutellut paljon ihmisiä liikkeelle, ja ruokaa on varattu suurelle asiakasmäärälle. Kahvilan auetessa väkeä alkaakin virrata. Lapsia tulee sankoin joukoin ja täytettyään pullalla vatsansa he linnoittautuvat sohvalle pelaamaan pleikkaa. Paikalle saapuu lapsiperheitä, nuoria, ohikulkijoita ja jopa rotevia korisjäbiä lävistyksineen. Asiakkaita on vauvasta vaariin, tunnelma lämpenee ja fiilis on kotoisa.

Valtaosa kahvilassa käyvistä tietää, mitä hävikkiruoka on, mutta sana luo kuitenkin vähän outoja ja epämiellyttäviäkin mielikuvia.

Eräs äiti kertoo samalla, kun hänen lapsensa leikkii huolestuttavan näköisesti täydellä vesilasilla: – Mä kysyin mieheltäni, että uskallatko lähteä. Kannatti uskaltaa, sillä ruoka näyttää maistuvan!

Hävikkiruokaongelma puhuttaa

Suomessa kotitalouksien, kauppojen ja muun ravitsemusalan yhteenlaskettu hävikki on noin 10–15 prosenttia. Se tarkoittaa 335–460 miljoonaa kiloa vuodessa, mikä kertoo paljon ongelman laajuudesta. Luvut kuullessaan jokainen ymmärtää, että hävikkiruoka olisi fiksua hyödyntää jotenkin.

Kahvilan pitäjät toivoisivat kahvilan kasvattavan tietoisuutta hävikkiruoasta ja vaikuttavan ihmisten yleiseen ajattelutapaan hävikkiruokaongelmasta. Aihe herättää keskustelua keittiön häärinnässä.

Puhuttaessa hävikkiruoan käytöstä, yksi nuori sanoo, että kauppojen roskiksista dyykkaamisen pitäisi olla sallittua. Toisen mielestä pitäisi ennemmin löytää oikeat kanavat hävikkiruoan jakamiselle: – Hävikkiruokaa pitäisi antaa pois valvotusti niille, jotka sitä todella tarvitsevat, jotta se ei häiritsisi kaupan myyntiä.

Asiakkailla riittää sanottavaa hävikkiruokaongelman ratkaisemisesta. Yksi ehdotus on, että kaupat myisivät hävikkiruokaa halvemmalla tai pakastaisivat sitä. Parrakas nuori mies toteaa: – Lainsäädännöllä voitaisiin pakottaa kaupat antamaan päiväyksen yli mennyt ruoka eteenpäin. Suomessa ongelmanratkaisua hankaloittaa myös kohtuuton byrokratia.

Asiakkaat pitävät hävikkiruokakahvilaa fiksuna ideana. Siinä voittaa kaikki: hyvää ruokaa saadaan hyödynnettyä, ilmainen ja herkullinen ruoka tuottaa ihmisille hyvää mieltä ja ruokaa lahjoittavan kaupan imago nousee.

 

Mitä kahvilan pitäminen on opettanut työntekijöille?

Nuoret kertovat hämmästelleensä hävikkiruoan määrää, joka pelkästään muutamasta kaupasta tulee. Sehän on ruokaa, joka menisi tavallisesti roskikseen. Kokkailussa ja menun valmistelussa tarvitaan luovuutta, jotta saatavilla olevat raaka-aineet saadaan hyödynnettyä hyvin. Tätä taitoa tarvitsee usein myös kotona, jossa pitää hyödyntää jääkaapissa olevia ruoantähteitä. Eräs nuori sanoo, että kahvilan pitäminen on muuttanut hänen käyttäytymistään myös ruokakaupassa. Nykyään hän ostaa myös niitä tummuneita banaaneja ja alennettua leipää, koska muuten ne joutaisivat roskikseen.

Yleisesti asiakkaat vaikuttavat tyytyväisiltä. Lämpimät voileivät ja kasviswokki nousevat suosikeiksi, lapsille maistuu pulla ja smoothie. Smoothien suosio on niin suuri, että kahvilan nuorten pitää alkaa tekemään toista satsia. Asiakkaat kehuvat kahvilaa kotoisaksi ja uudenlaiseksi kokemukseksi.

Tämän nerokkaan kahvilan ansiosta hävikkiruokaa syntyi muutama kilo vähemmän. Nyt on aika pohtia, miten loputkin 400 miljoonasta kilosta saataisiin parempiin suihin!

Seuraa hävikkiruokakahvilan päivityksiä Instagramissa @herttoniemenrannannuta

Syksyllä pyörähtää käyntiin jälleen eri nuorisotaloilla ympäri Helsinkiä Nutakeittiö, jossa kokkaillaan myös hävikkiruuasta.

Teksti ja kuvat: kesätoimittajat Akseli ja Katariina