Oman Muotoinen Koti Vartiosaaressa

ruokailu

Alle sata metriä vettä erottaa Vartiosaaren Laajasalosta ja kaupungin sykkestä. Tuon matkan taitettuani ja saareen saavuttuani tuntuu kuin olisin kaukana Helsingistä saaristossa kun kuljen kesämökkien ja metsäkirkon ohi polkuja Vartiosaaren nuorisotalolle. Olen tullut tutustumaan tänne hankkeeseen nimeltä Oman Muotoinen Koti eli OMK. Hankkeeseen saattoivat hakea mukaan kesäkotia ja -työtä kaipaavat nuoret aikuiset. Toista vuotta pyörivään projektiin valittiin hakemusten ja haastattelujen perusteella seitsemän nuorta aikuista jotka ohjaajien kanssa sekä asuvat että tekevät töitä Vartiosaaren nuorisotalolla. Työtehtäviin kuuluu muun muassa pihatyöt, siivous sekä monien suosikkihomma eli maailman suloisimpien kolmikuisten lampaiden hoito. Vapaa-ajalla ehtii saunoa  rantasaunassa, käydä Laajasalon nuorisotalolla tai kuntosalilla tai moikkaamassa kavereita, työpäivät eivät nimittäin ole mahdottoman pitkiä. Nuorisotalolla on ollut kesällä myös Lastenliiton leirejä, mikä on mielestäni hyvä juttu, sillä lasten onnellinen kiljahtelu leikkiessä sopii saariympäristöön. Kaikki saaren väki, erityisesti OMK:n nuoret ovat kerrassaan mahtavaa ja ihanaa porukkaa. Juttua ja läppää riittää ja kaikkia kunnioitetaan; työt tehdään, mutta osataan pitää hauskaa.

kottikset

OMK:n asumiskokeiluja on Vartiosaaren lisäksi palvelutalo Rudolfissa, jossa kolme nuorta ovat piristäneet vanhusten arkea olemalla hyviä naapureita, sekä Kannelmäessä, jossa entiseen nuorisokotiin on perustettu kimppakämppä. Oman Muotoinen Koti pyrkii helpottamaan nuorten omillaan asumista Helsingissä, jossa asuminen on yleisesti todella kallista.

jääkaappi

syli

Vartiosaaren nuorisotalolla on keväisin leirikouluja ja syksyisin seiskaluokkien ryhmäytyksiä. Kelirikon aikaan Vartiosaaren ja Laajasalon välillä ei ole liikennettä eikä talvisin kulje vesi, mutta saaressa on silti muutama sinnikäs ympärivuotinen asukas. Saari on monelle tärkeä paikka ja jokainen voi päästä kiertämään saaren ympäri meneviä luontopolkuja ja ihailemaan merellistä Helsinkiä.

halkopino

Teksti ja kuvat Tyyni Kantonen