Playa de Puksu liikuttaa nuoria

Lasten ja nuorten liikkumista edistävän Playa de Puksu -kesätoiminnan avajaisia vietettiin aurinkoisena perjantaina 9.6. Pukinmäen liikuntapuistossa. Ideana on saada kesälomaa viettävät koululaiset ylös ja ulos kotisohvalta. Hankkeen projektisuunnittelija Niklas Hjortin mukaan tarkoituksena on myös saada nuoret tutustumaan uusiin ihmisiin. Yhdessä liikkuminen parantaakin yhteishenkeä ja uusia kaverisuhteita syntyy takuuvarmasti.

 

Playa de Puksun henkilökunta ja kesätyöläiset liikuttavat nuoria joka arkipäivä kello 12-17 erilaisten pelien ja toiminnan avulla. Sadesään sattuessa siirrytään sisätiloihin vaikkapa lautapelien pariin.

– Nuorten kehottaminen ja auttaminen liikunnan saralla on meidän hommaamme. Myös liikunnanohjaus ja esimerkiksi esitteiden jakaminen kuuluu työtehtäviimme, kesätyöntekijä Jessica Ruokoranta, 17, kertoo.

Street workout ryhmän jäsenet auttavat nuoria temppujen teossa.

Playa de Puksu on kerännyt paljon yhteistyökumppaneita. Sähköt saadaan kirjastosta, ja avajaisten esiintyjät lähtivät mukaan hyvän asian puolesta. Nuoret kesätyöläiset ovat olleet suuressa roolissa toiminnan järjestämisessä.

 

Avajaisissa esiintymässäkin ollut street workout ryhmä Red Diamod Barsin perustajajäsen Kenn Lavonen on sitä mieltä, että nuorten liikkumista tulisi edistää. Se onnistuisi esimerkiksi tuomalla erilaisia lajeja esille, kuten Playa de Puksu toimiikin.

– Lähdemme mielellämme mukaan tällaisiin tapahtumiin, jotta jengi innostuisi esimerkiksi tästä lajista. Street workoutiin tarvittavia telineitä tulisi olla enemmän ympäri kaupunkia, jotta lajin harrastaminen ja kokeilu olisi helpompaa, Lavonen summaa.

Hänen mukaansa nuorena uudet lajit kiinnostavat ja niitä halutaan kokeilla. Lavosella olisikin ollut tarvetta Playa de Puksun tapaiselle toiminnalle, jossa uusia lajeja saa kokeilla rauhassa.

Red Diamond Bars -joukkue esitteli nuorille street workout -lajia.

Myös Ruokoranta sekä Playa de Puksun yhteistyökumppanina toimivan 09hhr:n toiminnan ohjaaja Mishel Odeh kertovat, että vastaavanlaista toimintaa ei ollut heidän lapsuudessaan.

– Pelasin nuorena paljon jalkapalloa, mutta muu vapaa-aika olisi varmasti kulunut tällaisissa tapahtumissa ja aktiviteeteissä, Odeh nyökyttelee.

– Kyllä minua vähän harmittaa, ettei tällaista toimintaa ollut silloin, kun minä olin lapsi. Nykynuoret tuppaavat jäämään kotiin tietokoneen ääreen, Ruokoranta kertoo.

 

Ilmainen tapahtuma onkin tuottanut suosiota; avajaisissa musiikki soi ja kaikilla tuntuu olevan hyvä fiilis. Nuoret pelaavat isolla joukolla koripalloa ja juttelevat niitä näitä. Porukkaa on paljon, mutta miksikäs ei olisi – jo kesätyöläisten hymystä ja rennosta asenteesta huokuu, että täällä on hyvä olla.

Red Diamond Bars -joukkueen kolme jäsentä.

 

Teksti: Viivi Vakula, kesätoimittaja

Kuvat: Alina Heikkilä, kesätoimittaja

 

Red Diamond Bars: https://www.reddiamondbars.fi/