Somalialainen ilta tarjosi tunnelmia Somaliasta ja työkokemusta nuorille

Vaikka ulkona tihuttaa vettä, kulttuuriareena Glorian täyttää iloinen puheensorina ja herkulliset ruoantuoksut leijuvat ilmassa. Gloriassa on juuri käynnistynyt somalialainen ilta.


Somalialaisessa illassa pöydät notkuivat herkullista ruokaa


Sanna Olli sai hennatatuoinnilla kädet koreaksi


Rahim työskentelee Suomen Somalia-verkostossa

Abdulkadir Abdi ja Sanna Olli Suomen Somalia-verkostosta toivottavat yleisön tervetulleeksi tapahtumaan. Aulassa voi kuvauttaa itsensä valokuvauspisteellä somalityyliin tai ottaa taidokkaan hennatatuoinnin. Arpajaispisteellä on töissä ystävällinen nuori mies Abas Ishetu, 18. Abas on päätynyt töihin somalialaiseen iltaan Treamer-sovelluksen kautta.
– Tää on ihan eka päivä, minkä tein. Ihan hyvältä vaikuttaa, Abas hymyilee. – En oo ennen tehnyt tällaista. Ihan hyvä, jos saan työkokemusta, hän sanoo. Abas toivoo jatkossakin lisää tapahtumiin liittyviä työtehtäviä, myös veteraanien ja lasten kanssa työskentely kiinnostaa häntä. Abas on valmistunut lähihoitajaksi, joten osaamista hoitotyöstä löytyy. Hän kuuli Treamerista kaverin kautta.
– Muutkin kaverit oli innoissaan siitä, sitä kautta on löytynyt hyviä juttuja, Abas kertoo.


Abasin myymillä arpalipuilla voi voittaa esim. matkalahjakortin.

 

”Osa nuorista ei edes tiedä, että he ovat saaneet meiltä apua”

Treamer on sovellus ja yksi välineistä, jota Maahanmuuttajanuorten Helsinki –hanke käyttää nuorten työllistämiseen mikrotyöpilottina. Hanke luo uusia työpaikkoja sekä etsii uusia ja innovatiivisia tapoja työmahdollisuuksien lisäämiseen. Hanke kehittää yhteistyötä erilaisten järjestöjen, yritysten ja yksityishenkilöjen välille. Maahanmuuttajanuorten Helsinki on ollut mukana järjestämässä somalialaista iltaa yhdessä järjestöjen ja nuorten kanssa. Hankkeen koordinaattori Sami Komppula kertoo, että hän poimi Treamer-palvelusta nuoria ja tarjosi heille töitä tapahtumassa.

– Osan täällä töissä olevista nuorista tiesin entuudestaan, mutta hänet katsoin profiilin perusteella ja lisättiin hänet mukaan, Sami kertoo Abasin palkkaamisesta. – Osa nuorista ei edes tiedä, että he ovat saaneet meiltä apua, Sami paljastaa.
Sovelluksessa työnantaja näkee profiilista aikaisempia työkokemuksia ja arvostelut työntekijästä. Kun positiivisia kokemuksia kertyy, nuoren on helppo saada uusia tehtäviä, mutta alku voi olla hankala. Työnantajien kynnys valita työntekijä, josta ei ole vielä arvosteluja, on korkeampi. Tässä vaiheessa Maahanmuuttajanuorten Helsinki –hanke pystyy auttamaan palkkaamalla nuoria ensimmäisiin työtehtäviin.


Maahanmuuttajanuorten Helsinki käynnisti Buddy School –kampanjan jakamalla pinon ämpäreitä. Buddy School on vertaisoppimisen kokeilu, jonka tavoitteena on parantaa lasten ja nuorten oppimistuloksia. Kokeilu toimii 19 koulussa.

Suomen Somalia-verkosto vie suomalaista neuvolaa maailmalle

Abdulkadir Abdi ja Sanna Olli kertovat Somalia-verkoston työstä Somaliassa. Järjestöt keräävät rahaa mm. äitiysterveyden parantamiseen ja aavikoitumisen estämiseen. Ympäristöhankkeessa tehdään puiden istutusta, tutkimustyötä kuiville alueille sopivista lajikkeista, maanparannusta, vedenkeruumenetelmien kehittämistä ja tietoisuuden lisäämistä. Äitiysterveyttä parannetaan viemällä suomalaista neuvolamallia Somaliaan, jossa kotisynnytykset ovat vielä arkea. Neuvola on yksi Suomen hienoimmista keksinnöistä ja sille on käyttöä maailmalla.

– Suomi on yksi maailman parhaita paikoista olla äiti, Somalia-verkostossa työskentelevä Sanni Isometsä kertoo.
Kätilönä ja politiikan tutkijana Isometsällä on hyvä tuntemus siitä, miten äitiysterveyttä voidaan parantaa Somaliassa mm. kätilöiden täydennyskoulutuksilla, tietoisuuden levittämisellä äideille ja valmiiden synnytystarvikepakkausten hankkimisella.

Loppuillasta tapahtumassa nautittiin Awees Shaambin letkeistä rytmeistä, AK:n katu-uskottavasta hiphopista sekä rap-artisti ja tubettaja Hassan Maikalin musiikista. Viimeisenä esiintyi nuori somalipoppari Gulled Simba, joka hitti Yaa!!! on kerännyt Youtubessa jo häikäisevät 3,5 miljoonaa katselukertaa.

Teksti ja kuvat: Jonna Pennanen, viestintä