SoundGraffiti-työpaja Vuosaaressa

nurmikkojakivet

 

Olen puhunut, kuinka odotan kesätyöltäni uusiin asioihin tutustumista. No juuri sitä pääsin kokemaan kun osallistuin eilen SoundGraffiti-työpajaan Kallahden nuorisotalolla. Kyseessä on siis työpaja, jossa tutkitaan julkisia tiloja, erityisesti niiden tunnelmaa ja ääniä. Sitten kyseisestä tilasta luodaan äänimaisema ja lopputulokset tulevat kuultaviksi kauppakeskus Columbukseen Vuosaareen. Selitän pian tarkemmin työtavoista, mutta ensin mainittakoon, että tämä upea työpaja pyörii siis tänään ja ensi viikon keskiviikosta perjantaihin kello 11-15 Kallahden  nuorisotalolla.

päiväkoti

 

Lähdin siis kokeilemaan itsekin työpajatyöskentelyä. Työpajan ohjaajana toimii taidekasvattaja Tuukka Kangas, joka on valmistunut TAIKista kuvisopettajaksi. Kuvataiteen lisäksi hän on aina tykännyt myös musiikin tekemisestä, erityisesti kokeellisen. Työpajan aluksi pohdimme, miten vaihtelevia tunnelmia ja äänimaisemia erilaisissa julkisissa tiloissa on, kuten leikkipuistossa tai satamassa. Päätimme, että haluamme kuvata läheistä puisoa ja lähdimme sinne äänittämään ja kuvaamaan erilaisa äänilähteitä ja muutenkin aistimaan paikkaa. Päädyimme siihen, että puistoissa tärkeitä elementtejä olivat sinne sijoitetut kivet, läheisen päiväkodin lapset, tuulinen sää sekä puiston läpi kulkevat soratiet. Palasimme sisätiloihin ja minä ryhdyin luomaan padilla näitä ääniä erilaisilla ilmaisohjelmilla. Tuukka oli ladannut laitteelle ties minkälaisia sovelluksia! Oli syntikkaa, rumpuja sekä sovellus, joka muutti oman laulun kuulostamaan uruilta. Ilmaisien ohjelmien ideana on, että vaikka ne eivät ehkä ole niin monipuolisia kuin täysversiot, niin kuka tahansa älylaitteen omaava voi luoda niillä ääntä.

syreeni

Tyynilaulu

 

Tuukka kävi vielä äänittämässä nuorisotalon rumpuja ja sitten oli vuorossa editointi ja miksaus ja valmista tuli! Saimme kokoon varsin lyhyessä ajassa päälle minuutin mittaisen äänimaiseman. Olen jotenkin todella inspiroitunut siitä, miten monenlaista ääntä padilla ja äänityslaitteella voikaan saada aikaan. Miksaus on sitten vielä ihan oma ulottuvuutensa, sen kanssa voisi hifistellä loputtomiin. Olen ajatellut ladata samoja sovelluksia, joita käytin työpajassa ja että ehkä joku päivä käyttän niitä oman musiikin tekemiseen tai ainakin äänillä leikkimiseen. Kuka tahansa voi oikeasti luoda ääntä!

Kuten jo mainitsinkin, työpajan lopputuotteiden on tarkoitus tulla ulos Columbuksen kaiuttimissa. Näillä äänigraffiteilla muutettaisiin ja vallattaisiin sitten julkista tilaa äänen keinoin. Itse ainakin kuulisin mielummin ostoskeskuksen kaiuttimista miellyttäviä äänimaisemia kuin hieman ahdistavaa mainospuhetta. Facebookissa tapahtumasta kerrotaan, että “SoundGraffiti on osa Vuosaari – toisin sanoen -toimintaa. Vuosaari – toisin sanoen on Suomen valokuvataiteen museon yhteisöllistä toimintaa Vuosaaressa. Hanke toteutetaan Helsingin kulttuurikeskuksen tuella, Helsingin mallin hankkeena. Helsingin malli -hankkeessa taidelaitokset toimivat seiniensä ulkopuolella eri kaupunginosissa yhteistyössä alueen asukkaiden ja yhteisöjen kanssa.”

Tuukapad

Tuukkakuuntelee

Teksti ja kuvat Tyyni Kantonen