Kesätekemistä!

Kesäistä hengailua Bengtsårin leirisaarella. Kuva: Hannu Nieminen


Nuorisopalveluiden tilat ja iso osa kaupungin muistakin palveluista ovat olleet suljettuina Suomen hallituksen linjausten mukaisesti maaliskuun puolivälistä alkaen. Nyt on kuitenkin hyviä uutisia: kesäkuun alusta lähtien mm. nuorisotilat ja ulkoliikuntapaikat avautuvat vaiheittain ja kesäleirit ja -kurssit käynnistyvät. Osa kirjastoista on laajemmin auki kuin normaalikesinä ja ulkona toteutettavaa kesätekemistä nuorille on enemmän kuin aiemmin!

Nuorisotalojen kaikille avoin toiminta toteutetaan kesäkaudella pääsääntöisesti ulkona ja sisätiloissa järjestetään päiväleirejä. Ohjelma ulkona sisältää mm. pihapelejä, grillailua, kaupunkiviljelyä ja rentoa yhdessäoloa nuorisotilojen pihoilla ja lähialueilla. Päiväretkiä tehdään esimerkiksi luontokohteisiin ja kokoontumisrajoitukset huomioiden huvipuistoihin ja muihin kesäkohteisiin. Nuorisotilojen avoimesta toiminnasta löydät tietoa talojen nettisivuilta ja somekanavista. Koko kesän ajan järjestetään mm. jalkapallon pelaamista ja muuta liikuntaa eri puolilla kaupunkia. Myös nuorten itsensä ideoimat ja nuoria työllistävät kesäkahvilat avautuvat. Musiikki- ja mediastudioissa järjestetään toimintaa läpi kesän, samoin kuin mopohalleilla ja skeittipaikoilla.

Kesäleirit käynnistyvät 1.6. alkaen nuorisopalveluiden leirikeskuksissa ja nuorisotaloilla. Sekä nuorisopalveluiden omat että helsinkiläisten järjestöjen leirit löytyvät osoitteesta harrastushaku.fi. Tarjolla on sekä päiväleirejä, että yöleirejä. Päiväleirejä järjestetään eri teemoilla, mm. teatteri-, kuva- ja katutaide-, sirkus-, media- ja skeittiteemoilla.

Fallkullan kotieläintilalla on kesällä 1.6. alkaen ohjattuja päiväleirejä nuorille. Tiedot leireistä ja ilmoittautumisohjeet löytyvät osoitteesta harrastushaku.fi.

Helsingin Vartiosaaresta löytyy 1.6. alkaen tekemistä nuorille sekä taidepaja Nuorten Saarigalleria, jossa voi tehdä taidekäsitöitä, viljellä, hoitaa eläimiä ja nauttia saariympäristöstä. 1.–11.6. saareen voi tehdä omatoimisia retkiä ja puuhailla siellä ohjaajien opastuksella. Kesäkuussa järjestetään lisäksi kaksi taide- ja luontopainotteista päiväleiriä, joihin voi ilmoittautua osoitteessa harrastushaku.fi. Heinäkuussa ohjelmassa on kaikille nuorille avointa työpajatoimintaa ja kesä huipentuu kaikille helsinkiläisille avoimeen näyttelyyn 20.7.–7.8. Lisätiedot: vartiosaari.munstadi.fi

Kesällä järjestetään runsaasti liikuntakursseja. Tarjolla on muun muassa EasySport alakouluikäisille. 13−17-vuotiaille järjestetään maksutonta FunAction-liikuntaa ja 18−29-vuotiaille maksutonta Nyt-liikuntaa kesäkuun ajan.

Myös Helsingin kulttuurikeskuksissa järjestetään taide-, ympäristö- ja luontoteemaisia kesäkursseja lapsille ja nuorille kesäkuussa ja elokuussa. Ajankohtaiset tiedot toiminnasta ja kurssi-ilmoittautumisista löytyvät kulttuurikeskusten nettisivuilta: annantalo.fi, caisa.fi, kanneltalo.fi, malmitalo.fi, stoa.fi ja vuotalo.fi.