Pride-veckans program för unga

Vi är stolta över att få vara med och skapa Helsinki Pride-gemenskapens Pride-vecka för unga. De ungas Pride House finns i år på Nationalmuseets innergård i Häkälä. Du kan bekanta dig med hela Helsingfors omfattande program på Helsinki Prides webbplats.

Även om kärlekens år 2020 på grund av coronaviruset har ändrat skepnad kommer regnbågsflaggor att vaja runt om i Helsingfors i år ändå. Let the Pride Party Fun Begin! Förbered dig inför Pride-paraden genom att skapa en egen regnbågspins och skylt i workshopparna

Pride-veckan i september är ett förtjusande paket med regnbågsfärgad underhållning och färgglada sysslor: gillar du Gaymer’s night, filmer, att piffa upp textiler och mode, att pyssla, hålla på med cirkus, litteratur, lyssna till paneldebatter eller ler du helt enkelt bredare än Pride-Photoboot?! Se vad som händer, när och var, då årets färggladaste vecka drar igång.

Helsinki Pride är Finlands största och vackraste årliga evenemang för sexuella och könsminoriteter. Då firar vi alla människors jämlika rättigheter oavsett sexuell läggning eller kön.Workshop för regnbågspins under hela Pride-veckan på Tölö bibliotek kl. 12–14

Kom och tillverka din regnbågspins gratis för Pride-veckan och delta i utlottningen av en Helsingfors-regnbågskasse.

Tid och plats: 7–13 september kl. 12–14 Tölö biblioteks aula, Topeliusgatan 6 00250 Helsingfors stad

Mer information:  09 3108 5025,  toolon_kirjasto@hel.fi

Måndag 7.9.

Måndagsbio And Then We Danced på Nordhuset 7.9 kl. 18–20

Den underbara georgiska dansfilmen tömde prisbordet på Guldbaggegalan i Sverige: bästa film, bästa manliga huvudroll, bästa manus och bästa filminspelning!

Merab dansar i Georgiens nationella dansgrupp med sin partner Mary och drömmer om en plats i huvudgruppen. Hans liv förändras då karismatiska Irakli ansluter sig till gruppen och börjar tävla om samma plats. Detta väcker nya känslor i Merab. Merab står inom kort inför en lösning: följa hjärtat och lämna den gammalmodiga världen där han växt upp? Är han redo att riskera allt han kämpat för?

Pris: Fritt inträde, längd: 1h 53 min, åldersgräns: K12, språk: georgiska. Textning: finska och svenska.

Tid och plats: 7.9 kl. 18–20 Nordhuset, Mosaiktorget 2 (Nordsjövägen 7), Nordsjö, 00980 Helsingfors stad
Mer information: http://www.vuotalo.fi/


Bekanta dig med cirkusredskap på de ungas Pride House 7 september kl. 15 –17

Kom med för att bekanta dig med cirkusredskap i parken framför de ungas Pride House. Det bjuds på jonglering, band, tallriksspinnande och mycket annat!

Tid och plats: 7.9 kl. 15–17. De ungas Pride House, Nationalmuseets innergård Häkälä, Mannerheimvägen 34, 00100 Helsingfors

Mer information: Instagram: sateenkaarisirkus

Gaymer´s Night – spelkväll på spelcentret Score 7.9 kl. 16 –21

Välkommen till den öppna spelkvällen med konsol- och brädspel. Kvällen är avsedd för spelintresserade regnbågsunga i åldern 15–25 år och deras vänner. Under kvällens lopp spelar vi ensamma eller tillsammans, i ett regnbågsglatt sällskap. Det bjuds på ett mångsidigt utbud konsoler och brädspel!

Tid och plats: 7.9 kl. 16–21. Spelcentret Score, Byäldstevägen 25 H, 00640 Helsingfors

Mer information: http://gaymersnight.munstadi.fi/ 


Maskworkshop på de ungas Pride House 7.9. kl. 15–19

Kom till de ungas Pride House för att pröva på tillverkningen av en hållbar ansiktsmask! Du behöver inga kunskaper i att sy. Handledarna hjälper dig med att skapa masken. Workshoppen och materialen är gratis för alla deltagare. De hållbara maskerna vi tillverkar kan tvättas i varmt vatten och håller flera användningsomgångar. I workshoppen kan man tillverkat 2 masker/person. Du kan även ta med dig ett eget tyg om du vill tillverka masken i ett visst tyg! De bästa maskerna tillverkas i bomullstyg som inte stretchar. Kom ihåg att tvätta tyget först.

Tid och plats: 7.9 kl. 15–19, De ungas Pride House, Nationalmuseets innergård Häkälä, Mannerheimvägen 34, 00100 Helsingfors

Författargästerna Tuppurainen och Saarakkala på Berghälls bibliotek 7.9 kl. 18

Debutförfattarna Tiina Tuppurainen och Janne Saarakkala öppnar Berghälls biblioteks Pride-vecka med att bli intervjuade.

Tid och plats: 7.9 kl. 18–19 Berghälls bibliotek, Kupolsalen

Mer information: https://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Kallion_kirjasto/Tapahtumat/Pride_Kirjailijavieraat_Tuppurainen_ja_S(215216)

Tisdag 8.9.

Gårdsbacka Grilling and Chilling Gårdsbacka ungdomsgård 8.9 kl. 16–21

Grillning, avslappnad samvaro och program för ungdomar i åldern 13–25 år. Under kvällen kan du pröva på eldjonglering och andra cirkusredskap. Även fina arbeten från Taidetempaus sommaren 2020 förevisas. Kom med!

Tid och plats: 8.9 kl. 16–21, Gårdsbacka ungdomsgård Luuppi, Köpvägen 4, 00940 Helsingfors stad

Genomförs av: Helsingfors stads ungdomstjänster och Sirkus Magenta

Mer information: http://luuppi.munstadi.fi/

Hur är man en Tom of Finland – workshop på Berghälls bibliotek 8.9 kl. 18–18.45

Kom med och hitta Tom of Finland hos dig. Glad, stolt, maskulin och sexigt lekfull med hjälp av lekfyllda och roliga övningar! Workshoppen är öppen för alla kön, sexualitet och kroppar. Vem som helst kan vara en manlig Tom!

Tid och plats: 8.9 kl. 18–18.45 Berghälls bibliotek, Kupolsalen

Mer information: https://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Kallion_kirjasto/Tapahtumat/Kuinka_olla_Tom_of_Finland_mies_tyopaja(214975)

Verksamhet för regnbågsunga verkstad textilbearbetning på Malms kulturhus 8.9 kl. 16–19.

Non-stop-textilverkstaden är avsedd för unga i åldern 12–18 år. Under kvällens lopp planerar och trycker vi tygkassar och t-skjortor. Eller ta med dig din textil som du vill piffa upp! Lärare är Hannele Heino från Norra Helsingfors bildkonstskola. Anmäl dig på förhand eller kom dit direkt. Välkommen!

Tid och plats: 8.9 kl. 16–19, Malms kulturhus, Nedre Mals torg 1, 00700 Helsingfors

Mer information och anmälningar: http://pohjoispulssi.munstadi.fi/2020/07/03/pride-viikon-sateenkaareva-tyopaja/

Onsdag 9.9.

Drag Make Up-workshop på Malms kulturhus 9.9 kl. 18

Välkommen med på Drag Make Up-workshoppen på Malms kulturhus! Fritt inträde till workshoppen, förhandsanmälan krävs eftersom deltagarantalet är begränsat. PÅ grund av coronasituationen ber vi att deltagarna använder sina egna maskeringsredskap. Åldersrekommendation 12–18 år.

Tid och plats: 9.9 kl. 18 Malms kulturhus foajé, Nedre Malms torg 1, 00700 Helsingfors

För mer information och anmälningar: malmitalo.tuotanto@hel.fi

Månsdagsbio My Beautiful Laundrette på Malms kulturhus 9.9. kl. 18


My Beautiful Laundrette (Min sköna tvättomat) är Daniel Day-Lewis genombrottsfilm efter vilken han vunnit bl.a. två Oscar-priser som bästa skådespelare (Min vänstra fot och There Will Be Blood). Filmen är även regissör Stephen Frears genombrott efter vilken han regisserat oförglömliga klassiker såsom Farligt begär, High Fidelity samt Oscar-vinnaren The Queen. Johnny (Daniel Day-Lewis) var tidigare en del av en rasistisk högerextremistisk rörelse och hans förflutna hinner ikapp honom, vilket försvårar vänskapen med Omar och dennes familj. Situationen försvåras ytterligare av den sexuella spänningen som uppstår mellan Johnny och Omar.

Tid och plats: 9.9 kl. 18 Malms kulturhus, Lilla salen, Nedre Malms torg 1, 00700 Helsingfors

Ytterligare information och biljetter: Fritt inträde, åldersgräns 16 år. Dörrvakten delar ut biljetter en halv timme innan föreställningen börjar. Biljetterna delas ut i ankomstordning. Säkerhetsavstånd i salen, maxkapacitet 40 platser. Platser intill varandra är tillåtna endast för personer i samma sällskap.

Förhandsanmälan: Det är möjligt att anmäla sig till Pride-veckans filmer på förhand genom att fylla i anmälningsblanketten på Malms kulturhus webbplats www.malmitalo.fi/fi/tapahtumat. På så sätt kan du försäkra dig om att du får en plats. Fyll i dina uppgifter och sällskapets storlek (1–5 personer) på blanketten. Anmälan stängs en timme innan filmen börjar. Om det finns lediga biljetter i kvoten får du ett e-postmeddelande som bekräftar att anmälan lyckades. Du kan hämta biljetten på ditt namn hos vaktmästaren innan filmen börjar. Platserna fylls i anmälningsordning och en liten del av biljettkvoten delas alltid ut på plats.


Mycket program på Nuorten Ympäristötila från onsdag till fredag –11 september

På Ympäristötila behandlas de sexuella och könsminoriteternas rättigheter och delaktighet till exempel via avgiftsfria workshoppar, som ordnas från onsdag till fredag mellan klockan 15.30–18.30.

Ympäristötila har öppet inte bara under workshopparna utan även i övrigt kl. 13–20 onsdag till fredag och det går att komma dit enbart för vistelse! I åldersbegränsningarna följer vi gårdens normala praxis: 9–12-åringar är välkomna till gården klockan 13–17 och över 13-åringar klockan 13–20.

Adress: Nuorten Ympäristötila, 1:a våningen på Kauppakeskus Saari, Uppby parkgata 4, 00840 Helsingfors

Mer information: http://nuortenymparistotila.munstadi.fi/2020/08/18/ymparistotila-mukana-nuorten-pridessa/

Ekokahvilas delikatesser på Nuorten Ympäristötila 9–11 september kl. 15–19

Ekokahvila deltar åter i Pride-veckan! De ungas ekologiska café Ekokahvila tillverkar klimatvänliga delikatesser och förlitar sig på hållbar utveckling och på att lära riktiga färdigheter för arbetslivet. Caféverksamheten är ekologisk och de hembakade produkterna är i regel veganska.

Tid och plats: 9–11.9 kl. 15–19. Nuorten Ympäristötila, 1:a våningen på Kauppakeskus Saari, Uppby parkgata 4, 00840 Helsingfors

Picknick på gården till Tölö bibliotek 9.9 kl. 14

Om vädret tillåter ordnas picknicken på bibliotekets gård. Det bjuds på smått tilltugg och du kan även ta med dig egen matsäck.

Tid och plats: 9.9 kl. 14, Tölö bibliotek, Topeliusgatan 6 00250 Helsingfors

Mer information:  09 3108 5025,  toolon_kirjasto@hel.fi

Ekofashion-workshop på Nuorten Ympäristötila 9.9 kl. 15.30–18.30

På Ekofashion-workshoppen kan unga själva piffa upp sina kläder och accessoarer med tygfärger och skapa en Pride-tygkasse. Ekofashion-workshop är avsedd för unga i åldern 9–29 år.

Tid och plats: 9.9 kl. 15.30–18.30. Nuorten Ympäristötila, 1:a våningen på Kauppakeskus Saari, Uppby parkgata 4, 00840 Helsingfors

Mer information: http://nuortenymparistotila.munstadi.fi/2020/08/18/ymparistotila-mukana-nuorten-pridessa/

Seminarium: Tove Jansson, en föregångare på Ode 9.9 kl. 12-16.30

På Odes och KAVIs gemensamma Tove Jansson-seminarium föreläser de främsta Jansson-experterna och -forskarna.

Tid och plats: 9.9 kl. 12-16:30, Ode, Kino Regina, Tölöviksgatan 4, 00100 Helsingfors

Mer information: https://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Keskustakirjasto_Oodi/Tapahtumat/Seminaari_Tove_Jansson_edellakavija(211834)

Regnbågsglad litteratur och boktips på Nordhuset 9.9 kl. 17–18.30

Avslappnad regnbågsglad samvaro för unga i åldern 12–18 år och möjligheten att bekanta sig med bibliotekens omfattande regnbågsmaterial. I kvällen deltar en anställd som satt sig in i böcker med HLBTIQA+-teman, fråga gärna om boktips.

Tid och plats: to 9.9 kl. 17–18.30. Nordhuset, Nordsjö bibliotek, mötesrum 1, Mosaiktorget 2, 00980 Helsingfors

Mer information: https://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Vuosaaren_kirjasto/Tapahtumat/Sateenkaareva_nuortenilta(214116)

Regnbågshyllor på Helsingfors bibliotek


På många bibliotek i Helsingfors finns redan en regnbågshylla med skönlitteratur, fakta, serier och filmer och sexuella och könsminoriteter. Syftet med regnbågshyllorna är att göra det enklare att hitta det efterfrågade materialet, främja öppenheten och stärka bibliotekets roll som en plats som motsätter sig diskrimination och är öppen för alla. Den rikliga positiva responsen och böckernas åtgång har redan hunnit visa att hyllorna fyller ett behov.

Regnbågshyllor finns redan på biblioteken i Hertonäs, Berghäll, Degerö, Åggelby, Böle, Parkstad, Kasberget, Stapelstaden, Nordsjö och på Ode. Inom en snar framtid öppnas regnbågshyllor även på biblioteken i Arabiastranden, Gårdsbacka, Malm och Mosabacka.


Materialutställning på biblioteket i Östra centrum


På biblioteket i Östra centrum ordnas en materialutställning för kunderna under Pride-veckan. Utställningen bjuder på mångsidigt material, både fiktion och fakta, även ljudböcker och filmer

Torsdag 10.9.

De ungas Pride-panel om skolornas sexualfostran och om sexuella och könsminoriteter 10.9 kl. 16.30–17.30. Se panelen på Instagram-Live!

Helsingfors ungdomsråd bjuder in dig att följa med paneldebatten där beslutsfattare, unga, lärare, experter och förläggare sätter sig in i missförhållanden i skolornas sexualfostran och letar efter konkreta medel för hur regnbågsminoriteternas jämlika ställning i sexuell fostran kan nås.

Tid och plats: 10.9 kl. 16.30–17.30. Ungdomsrådets Instagram-live: @nuorisoneuvostohki

Paneldeltagare:

Eeva Lahdenmäki, Otavas gymnasieaffärsverksamhet

Liisa Pohjolainen, sektordirektör för Helsingfors stads fostran och utbildning

Heidi Halkilahti, ansvarig pedagogisk sakkunnig för jämlikhet och delaktighet inom Helsingfors stads fostran och utbildning 

Sari Hälinen, expert på de ungas sexualitet, sexualfostrare

Lotta Suviranta, lärare och författare av undervisningsmaterial

Jemina Sandell, medlem i ungdomsrådet, studerande

Léon Ziegler, studerande

Kati Hottola, studerande

Maskworkshop på de ungas Pride House 10.9 kl. 15–19

Kom till de ungas Pride House för att pröva på tillverkningen av en hållbar ansiktsmask! Du behöver inga kunskaper i att sy. Handledarna hjälper dig med att skapa masken. Workshoppen och materialen är gratis för alla deltagare. De hållbara maskerna vi tillverkar kan tvättas i varmt vatten och håller flera användningsomgångar. I workshoppen kan man tillverkat 2 masker/person. Du kan även ta med dig ett eget tyg om du vill tillverka masken i ett visst tyg! De bästa maskerna tillverkas i bomullstyg som inte stretchar. Kom ihåg att tvätta tyget först.

Tid och plats: 10.9 kl. 15–19, De ungas Pride House, Nationalmuseets innergård Häkälä, Mannerheimvägen 34, 00100 Helsingfors

En snabbkurs i kalligrafi och kortpyssel på Nuorten Ympäristötila, 10.9 kl. 15.3018.30

På workshoppen övar vi på grunderna i kalligrafi och sedan kan de unga pyssla ett kort till någon viktig person: en familjemedlem, en kompis eller till sig själv! Kortens tema är uppskattning: Vi uppskattar varandra just sådan som vi är.

Tid och plats: 10.9 kl. 15.30–18.30. Nuorten Ympäristötila, 1:a våningen på Kauppakeskus Saari, Uppby parkgata 4, 00840 Helsingfors

Mer information: http://nuortenymparistotila.munstadi.fi/2020/08/18/ymparistotila-mukana-nuorten-pridessa/

Skyltworkshop på Malms kulturhus 10.9 kl. 12–18

Välkomna med på en öppen skyltworkshop på Malms kulturhus. Kom och tillverka eller piffa upp din skylt inför lördagens tåg. Fritt inträde till workshoppen men vi ber grupperna att förhandsanmäla sig så att vi kan förbereda oss inför det totala antalet deltagare.

Tid och plats: 10.9 kl. 12–18, Malms kulturhus, Nedre Mals torg 1, 00700 Helsingfors
Gruppernas anmälningar och mer information: malmitalo.tuotanto@hel.fi

Bekanta dig med cirkusredskap på de ungas Pride House 10 10 september kl. 1719

Kom med för att bekanta dig med cirkusredskap i parken framför de ungas Pride House. Det bjuds på jonglering, band, tallriksspinnande och mycket annat!

Tid och plats: to 10.9 kl. 17–19. De ungas Pride House, Nationalmuseets innergård Häkälä, Mannerheimvägen 34, 00100 Helsingfors

Mer information: Instagram: sateenkaarisirkus

Ge Pride ditt avtryck – Workshop på Navigatorn kl. 12–15


Prides häftigaste smycken och kassar på Navigatorns superpopulära workshop! Du kan även ta med dig dina t-skjortor eller skor till evenemanget och piffa upp dem till Prides mest färggranna accessoarer! Navigatorn Pride är avgiftsfri och riktad till 15–29-åringar.
Tid och plats: 10.9 kl. 12–15, Navigatorn, Fredriksgatan 48, 00100 Helsingfors
Mer information: https://ohjaamo.hel.fi/tapahtumat/ohjaamo-pride-paina-jalkesi-prideen/


Regnbågsglada karriärhistorier – På Navigatorn kl. 14–15

De Regnbågsglada karriärhistorierna ger inspiration och väcker tankarna. Innan evenemanget kl. 12–14 kan du diskutera karriärmöjligheter inom Helsingfors stad med representanter från HelsikiRekry. Navigatorn Pride är avgiftsfri och riktad till 15–29-åringar.
Tid och plats: 10.9 kl. 14–15, Navigatorn, Fredriksgatan 48, 00100 Helsingfors
Mer information: https://ohjaamo.hel.fi/tapahtumat/sateenkaarevat_uratarinat/

Om du kan vara en enhörning, välj det – Maskering på Annegården kl. 16–20


Navigatorn Pride når sin kulmen i en karneval av maskering och konst! Navigatorn Pride är avgiftsfri och riktad till 15–29-åringar.
Tid och plats: 10.9. klo 16-20, Annegården, Annegatan 30 00100 Helsingfors
Mer information: https://ohjaamo.hel.fi/tapahtumat/ohjaamo-pride-jos-voit-olla-yksisarvinen-ole-se/

Fredag 11.9.

Photobooth med Pride-tema på Nuorten Ympäristötila 11.9 kl. 15.30–18.30

På fredag byggs en Photobooth (en fotobox) på Ympäristötila med Pride-tema. Kom och föreviga ditt deltagande i Pride på Ympäristötila ensam eller med en kompis!

Tid och plats: 11.9 kl. 15.30–18.30. Nuorten Ympäristötila, 1:a våningen på Kauppakeskus Saari, Uppby parkgata 4, 00840 Helsingfors

IrisHelsinki – verksamhet för regnbågsunga på Drumsö 11.9 kl. 17.30–20.30

Nytt namn, samma härliga stämning. Regnbågens gudinna Iris har flyttat till Helsingfors och IrisHelsinki älskar Pride! Fredagens program är färggrant och smakligt: vi skapar bland annat tillsammans ett stort collage med våra förebilder i vår regnbågslokal och vi dekorerar plättar med regnbågens alla färger. Kom och skapa din egen! Pssst… Du kan ta med dig bilder på din förebilder och föreviga dem i collaget!

Tid och plats: 11.9.2020 klo 17.30–20.30 Ungdomsgården Apaja/Drumsö ungdomsgård, Smedjeviksvägen 10 Ab, 00200 Helsingfors

Fredagsbio Beach Rats på Malms kulturhus 11.9 kl. 18

Tonåriga Frankie tillbringar tiden med sina vänner som är småkriminella, som prövar på narkotika och kör runt utan mål i utkanten av Brooklyn. Men när han är hemma sitter han vid datorn och söker kontakt med äldre män för att ta reda på sin identitet. Regi: Eliza Hittman. I rollerna bl.a. Harris Dickinson, Madeline Weinstein, Neal Huff, Kate Hodge.

Tid och plats: 11.9 kl. 18 Malms kulturhus, Lilla salen, Nedre Malms torg 1, 00700 Helsingfors

Biljetter: Fritt inträde, åldersgräns 16 år. Dörrvakten delar ut biljetter en halv timme innan föreställningen börjar. Biljetterna delas ut i ankomstordning. Säkerhetsavstånd i salen, maxkapacitet 40 platser. Platser intill varandra är tillåtna endast för personer i samma sällskap.

Förhandsanmälan: Det är möjligt att anmäla sig till Pride-veckans filmer på förhand genom att fylla i anmälningsblanketten på Malms kulturhus webbplats www.malmitalo.fi/fi/tapahtumat. På så sätt kan du försäkra dig om att du får en plats. Fyll i dina uppgifter och sällskapets storlek (1–5 personer) på blanketten. Anmälan stängs en timme innan filmen börjar. Om det finns lediga biljetter i kvoten får du ett e-postmeddelande som bekräftar att anmälan lyckades. Du kan hämta biljetten på ditt namn hos vaktmästaren innan filmen börjar. Platserna fylls i anmälningsordning och en liten del av biljettkvoten delas alltid ut på plats.

Lördag 12.9.

De ungas Pride-veckas avslutningsfest på Caisa 12 september kl. 18–22

Den officiella avslutningsfesten för de ungas Pride-vecka ordnas i år på Kulturcentret Caisa. För festens musik står DJ Angelica Reslie ja DJ Sun Toiveet samt sensationella KUUMAA med sitt liveuppträdande! Dessutom bjuds det på de ungas egna Drag Show.

De ungas Pride erbjuder de unga en trygg lokal för att festa, bekanta sig med andra och stolt få vara sig själv. Fritt inträde och evenemanget är rusmedelsfritt. Åldersbegränsningen är 13–17-åringar.

Tid och plats: 12.9 kl. 18–22, Kulturcentret Caisa, Ekogatan 4 B

Mer information: https://www.facebook.com/events/637102460267761/

Söndag 13.9.

Utomhusbio för unga på Richardsgatans biblioteks innergård 13.9 kl. 19

Alla unga är välkomna att fira slutet av Pride-veckan på den stämningsfulla innergården till Richardsgatans bibliotek. Filmen avslöjas under Pride-veckan.

Tid och plats: 13.9 kl. 19,Richardsgatan 3, 00130 Helsingfors stad